banner kerst

Kerstkalkoen

 

Ingrediënten (voor circa 8 personen):
1 kalkoen van ongeveer 6 kg, .zout en peper, 2,5 d. sherry, stuk spek van 40 x 40 cm.,
125 gram gesmolten boter/margarine[voor de vulling:] 250 gram fijngesnipperde ui,
200 gram fijngehakte bleekselderij, 3 eetl. boter/margarine, 500 gram kalfsgehakt,
2 eetl. fijngehakte salieblaadjes paneermeel om het gehakt bij elkaar te houden,
zout en peper, 350 gram voorgekookte ongezoete kastanjes rolladetouw en een braadslede
met rooster

Bereiding: Oven voorverwarmen op 200 graden . Kalkoen van binnen en van buiten met zout en peper bestrooien. Sherry met 5 dl. warm water in braadslede schenken. Vulling: ui en bleekselderij ongeveer 5 minuten zachtjes in de boter bakken. Mengen met overige ingrediënten. Kalkoen hier mee vullen. spek om kalkoen binden. Gevulde kalkoen op rooster in braadslede leggen. Gesmolten boter over kalkoen schenken. Kalkoen onderin de oven zetten en braden. De tijd is als volgt: neem 20 minuten per 500 gram. Na de eerste 30 minuten zet je de oven lager - op 175 graden Kalkoen om de tien minuten bedruipen